زن از نگاه قانون

امروزه یکی از مسائل مهم و مورد توجه جامعه بین المللی ، مسأله حفظ و رعایت حقوق زنان و مراعات تساوی حقوق زن و مرد و عدم تبعیض بر اساس جنسیت است .این احساس مخصوصأ در بین بسیاری از زن ها وجود دارد که در طول تاریخ به زنان که بخش  مهمی ازجامعه انسانی را تشکیل می دهند ستم روا رفته و حقوق و شأن انسای آن ها رعایت نشده و این تبعیض به بهانه های مختلف تا به امروز هم ادامه داشته است این احساس در بین بسیاری از زنان ایرانی به ویژه تحصیل کرده ها وجود دارد : دراین ارتباط می خواهیم در کشورمان حقوق زنان را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار دهیم :

نخست : حقوق مالی زنان

1-حق اشتغال وکار مساوی :به موجب ماده 38 قانون کار ایران باید به زن و مردی برای انجام کار مساوی با شرایط مساوی در یک کارگاه انجام می گیرد حقوق مساوی پرداخت شود .در قوانین دیگری زنان ایرانی از اشتغال به تصدی امر قضاوت و صدور حکم ،اشتغال در بعضی از مشاغل نیروهای مسلح منع شده حتی دربعضی موارد مرد می تواند زن خود را از اشتغال به شغلی که منافی مصالح خانوادگی است منع نماید.

2-حق ارث:در قانون مدنی ایران علی الاصول سهم الارث زن نصف مرد است ، دختر متوفی نصف پسر او ، خواهر نصف برادر و در مورد زوجیت هم زوجه نصف سهم الارثی شوهر می برد.

3-حق مهریه : زن می تواند در ازدواجی که انجام میدهد مالی را به هر میزان به عنوان مهریه خود قرار داده و شوهر مکلف به پرداخت آن است.

4-نفقه: در نظام حقوقی ایران وظیفه تأمین مخارج خانواده به طور کلی به عهده شوهر است و البته در صورت وجود اولاد نفقه اولاد هم به عهده اوست.

5-حق سهیم شدن در نصف دارایی مرد ، اجرت المثل ونحله :اگر شوهر بدون جهت و بدن تقصیر زن او را طلاق دهدموظف است نصف دارایی خود را که در زمان زوجیت تحصیل کرده و نیز نحله به زن بپردازد.همچنین زن می تواند در مقابل کارهایی که در خانه شوهر انجام داده اجرت المثل بگیرد مگر قصد تبرع داشته باشد.

دوم :محدودیت زنان ایرانی در انتخاب همسر

1-لزوم اجازه ولی برای ازدواج دختر باکره :دختر باکره در هر سنی که باشد برای ازدواج اجازه پدر یا جد پدری خود را نیاز دارد .در حالی که پسر از این موضوع معاف است.
2-ممنوعیت ازدواج زن مسلمان با مرد غیر مسلمان :زن مسلمان نمی تواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید هر چند اگر مرد غیر مسلمان ایرانی هم باشد 3- ازدواج زن ایرانی با مرد غیر ایرانی : به استناد ماده 1060 قانون مدنی ازدواج زن ایرانی با مرد غیر ایرانی منوط به اخذ اجازه مخصوص از دولت است . حتی اگر مسلمان باشد.

سوم:حق طلاق محدود زن در نظام حقوقی ایران

مرد هر موقع که بخواهد می تواند زن را طلاق دهد اما زن از سه طریق می تواند به طلاق دست یابد یا باید با دادن مالی به شوهر موافقت او را به طلاق جلب کند یا وکالت طلاق از اوبگیرد یا به دادگاه مراجعه وبا اثبات عسر و حرج طلاق بگیرد.

چهارم : حق تعدد زوجات برای مردان:حق تعدد زوجات برای مردان :

تعدد زوجات امری است که بسیاری زنان آن راتوهین به احساسات خود می دانند.

پنجم :مجازات زن به وسیله شوهر :به موجب ماده 630 قانون مجازات اسلامی اگر مردی زن خود را در حال زنا بر مرد اجنبی ببیند و علم به تمکین زن داشته باشد می تواند هر دو را بکشد ..........در این ماده قانون گذار به مرد اجازه کشتن زنش را داده است .

ششم: تفاوت در اجرای حکم قصاص :اگر زنی مردی را بکشد قصاص می شود و لی اگر مردی زنی را بکشد اولیای دم زن باید نصف دیه کامل را به آن مرد (قاتل) بپردازند تا بتوانند قصاص را جاری کنند.و.......

هفتم : تفاوت در میزان دیه: دیه زن نصف دیه مرد است حتی دیه جنین دختر نصف دیه جنین پسر است .

هشتم ،تفاوت در ارزش شهادت: در بسیاری از جرایم نظیر حدود (زنا ، لواط و....)و قتل عمدی شهادت زنان نمی تواند مثبت جرم باشد در برخی دیگر از امورات حقوقی هم تفاوت هایی بین شهادت زنان با مردان وجود دارد.

نتیجه:

با توجه به موارد بالا گفته اصلاح قوانین تبعیض آمیز و رعایت تساوی زنان و مردان می تواند به پویایی جامعه و رشد بیشتر شخصیت زنان کمک شایانی نماید .


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/4500/زن-از-نگاه-قانون/